Fett i avløpene tetter rørene!

9. oktober 2021
Vi må igjen skylle/rense utvendige avløpsrør og kummer for fettrester. Dette er kostnader som vi lett kan unngå om alle er med og bidrar til felleskapet.

I avløpet skal det kun tilføres vann, såpe, urin, avføring og dopapir. Ikke FETT!

Fett (smør og olje) og andre matrester er med på å tette rørene i tillegg til å gi næring til rottebestanden. Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner. Fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt.  Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i toalettet, da det er de samme rørene som frakter det vi tilfører av fett videre fra både vasker og toaletter.

Fettrester som stivner i rørene medfører at rørene går tette, og leilighetene får problemer med alle avløp. Dette er noe som igjen kan gi tilbakeslag av vann og kloakk i leilighetene. Dette ønsker vi å unngå.

Fettrester etter steking
Ha alltid som regel at du skal tørke fettrester av stekepanna/gryta med tørkepapir etter at du har brukt den. Tørkepapiret med fett kaster du i grønn posen for matavfall.  

Fett etter baking / frityrolje / matolje
Fett skal ikke helles i vasken eller i toalettet! La fettet stivne og kast det i den grønne posen for matavfall. Alternativt kan nedkjølt olje/fett helles over i en tom melkekartong som tapes igjen, eller i en annen beholder med lokk og deretter kaste i restsøpla.

Fett kan også helles i plastpose og fryses ned for deretter å bli kastet i matavfall.

Dersom du har store mengder med matolje, kan du samle opp dette i en plastkanne og levere det til gjenvinningsstasjonen.

Matrester
Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene. Hell flytende matrester over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner før du kaster den i restavfallet.

For mer informasjon om hvordan man behandler fett og matrester se: http://fettvett.no/

Nyheter